diumenge, 27 de març del 2011

Algunes espècies del meu rebost



Una selecció de les meves espècies
PROPIETATS I USOS DE LES ESPÈCIES


Aquestes són algunes de les espècies que tinc al “meu rebost”. Com podeu veure, la majoria estan en gra, en branca o en fulla, també en tinc en pols. És aconsellable triturar-les en el moment de fer-les servir.
Massala de les meves espècies
La segona fotografia mostra la massala (barreja) que he fet amb aquestes espècies. Les he molt en un molinet de cafè que per sort encara tinc.

Intentaré explicar els usos i propietats d'algunes de les que surten a la foto.



Comí - Cominum Cimunum       

                    

El comí és una espècie que s'usa des de l'època dels egipcis per condimentar els plats. Molt típica en la cuina mediterrània i àrab, es pot usar en gairebé tots els guisats de verdura i  llegums.
Els seus fruits s'assemblen molt a la nostra matafaluga però el gust i l'aroma són molt diferents.

De fet, més enllà de donar gust, el comí també té propietats medicinals i és una planta molt venerada per les seves qualitats, sobretot digestives. Es considera un bon remei estomacal, que obre la gana, estimula la digestió i facilita l'evacuació. Així mateix és carminatiu (elimina els gasos intestinals).



Cúrcuma Curcuma Longa


La cúrcuma és antiinflamatòria, antimicrobiana, antioxidant, carminativa, cicatritzant, diürètica, expectorant, hepatoprotectora... Aquestes són algunes de les propietats que es coneixen de la cúrcuma, espècie d’origen asiàtic que a més és especialment interessant per la seva contrastada capacitat per inhibir el creixement tumoral. Hi ha estudis que relacionen el consum de cúrcuma i la baixa incidència de cáncer de mama i d’Alzheimer a l’India. 

La cúrcuma, sobretot dona color. El seu gust és molt lleuger. És un ingredient indispensable en l’elaboració de curris i massalas.

Canyella Cinnamomum zeylanicum


La canyella és l'escorça del canyeller, de color vermell tirant a groc, d'olor molt aromàtic i sabor molt agradable, de la família del llorer.
A més d'ajudar a la digestió, ser antiinflamatori i tenir propietats antibacterianes, alguns estudis diuen que equilibra els nivells d'insulina, per la qual cosa ajuda a controlar la gana i ajuda a reduir els triglicèrids i el colesterol dolent. 
Algunes espècies amb propietats similars són la nou moscada i els claus d'olor. 

 
CORIANDRE Coriandrum sativum

 

 
El coriandre, és una de les herbes aromàtiques més utilitzades al món tant com a condiment com per les seves propietats curatives. Té un aspecte semblant al julivert, tot i que les fulles són més arrodonides.

A molts llocs usen el coriandre com medicament o remei casolà atribuint-li propietats estimulants, antiespasmòdiques i estomacals. També es masteguen les fulles per combatre el mal alè i esmicolada l’apliquen a les aixelles per evitar la sudoració excessiva. Totes les parts de la planta són comestibles, però generalment s’utilitzen les fulles fresques i les llavors seques. En alguns països se’l coneix com “julivert xinès” o “julivert japonès”. Els fruits madurs secs es fan servir per condimentar i són imprescindibles a la cuina índia, en preparacions com el curri. En alguns països de Llatinoamèrica les fulles s’usen senceres o picades de la mateixa manera que en altres utilitzem el julivert.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada