dimarts, 31 de maig del 2011

CUINA EFICIENT

Avui he estat tot el matí a l’espai que ens cedeix René per fer els cursos de cuina per familiaritzant-me amb les olles eficients “Hotpan” que utilitzarem en el proper curs de cuina i nutrició (que, per si encara hi ha algú que no ho sap,  comença aquest proper dimarts dia 7 de Juny).

La col·laboració amb ells surt, precisament, del compromís per part meva, d’utilitzar aquestes olles a les classes de cuina per donar-les a conèixer i que els alumnes es vagin familiaritzant en un concepte nou de cuina ecològica, i per tant, em semblava absolutament indispensable conèixer de primera mà el seu funcionament i si, realment, eren tan saludables, ecològiques i eficients.

Us he de dir que, tot i que ja havia cuinat alguna cosa en altres cursos, avui he tingut ocasió de comprovar que l’eficiència és real i absoluta.

Aquestes olles, no són com qualsevol altra, en realitat són  2 recipients:

- L’exterior: un cistell aïllant fet de melanina molt resistent, que es pot posar al rentavaixelles i al congelador, que també pot servir per presentar amanides.
 



- L’interior: una olla d’acer inoxidable, d’alta qualitat, amb una tapa i base amb doble paret per millorar la capacitat tèrmica. La tapa s’ajusta perfectament al recipient per evitar l’entrada d’oxigen i  la pèrdua d’humitat.  La base permet una distribució ràpida i homogènia de la calor. Es pot utilizar amb cuina de gas, vitroceràmica o inducció.

La clau de l’eficiència energètica està en la forma de cuinar que permet retirar l’olla al cap d’uns minuts d'escalfar-se sobre la font de calor per acabar la cocció dins del cistell tèrmic. Es genera una cambra d’aire entre el cistell i l’olla que permet retenir l’escalfor durant 2 hores, reduint el risc de cremar els aliments i l’olla, alhora que s’eviten els problemes de vessaments i de neteja. 
Es redueix la despesa energètica en un 60% i, els aliments es couen en el seu propi suc (la quantitat d’aigua o de líquid que s’hi ha de posar és mínima), amb la qual cosa es preserven tots els nutrients, sabor i color.

Us explico el que hem fet avui i que la Sílvia i jo ens hem quedat meravellades de tan bo que estava:

En una de les olles hem posat uns carabassons sencers, sense pelar, amb mig dit d’aigua, els hem tingut 5 minuts al foc, fins que ha bullit l’aigua i després l’hem introduït en el segon recipient.

En una altra olla, hem sofregit ceba i porro amb un rajolí d’oli, llavors hem afegit verdures de temporada, ho hem tapat, ho hem tingut cinc minuts, hem apagat el foc i ho hem introduït a l’altre recipient.

Al cap de vint minuts hem tret la polpa dels carabassons (estaven totalment cuits però sencers i amb un color que semblava que encara fossin crus, els hem farcit amb les verdures i amb la polpa hem fet una mousse amb tahina i la hi hem posat per sobre.... deliciosos!!! Quin gust tan exquisit que teníem les verdures!! Ooohhh, no hem fet fotos!!!

A més, a més, es poden preparar els cereals, o el que faci falta, i un cop posat en el segon recipient, te’n pots oblidar i no has d’estar pendent ni del foc ni de res.

Aquestes olles,  es van utilitzar en un dels tallers de l’”Intercanvi de sabers i sabors” que vam organitzar amb la “Xarxa de Consum Solidari”. El va fer la Núria Morral de la Fundació Terra. Ella hi va coure unes llenties amb verdures i un arròs, tot estava deliciós!!

Doncs sí, aquest proper curs tindrà un nou al·licient: A banda dels criteris que sempre apliquem, n’afegirem un de nou: L’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada