dilluns, 2 de maig del 2011

MENÚ DE TRANSICIÓ

Pel que fa als productes de temporada, acabem de passar un llarg hivern que ens ha permès gaudir de carbasses, remolatxes, bledes, escaroles, cols, coliflors, brócolis, apis...  amb els quals hem pogut fer una gran varietat de plats que ens han omplert d’energia per suportar el fred i la humitat.

La primavera ja fa dies que és aquí i seguim comptant amb arrels com ara naps, remolatxes, porros, pastanagues, raves, fonoll, ceba seca i ceba tendra, all tendre, també seguim tenint bledes, espinacs; han arribat les faves i els pèsols i encara tenim les darreres carxofes. D’aquí pocs dies, començaran a arribar els primers cogombres, la mongeta tendra, i algun pebrot verd, o alguna albergínia, quina il·lusió!!! 

Mica a mica deixem de banda les pomes i les peres d’hivern i donem la benvinguda als nespres o maduixots i ben aviat arribaran els albercocs, els préssecs les nectarines i les cireres... Encara comptem amb fruites d’origen tropical, si bé es conreen a les nostres latituds, com ara el plàtan o l’alvocat.

Per una banda, volem donar la benvinguda als nous productes i per l’altra, ens volem acomiadar d’aquells que no tornarem a veure fins ben entrada la tardor o en molts casos ple hivern. Estem doncs, en un moment de transició, en que podem combinar les taronges amb els primers tomàquets o gaudir de la tan estimada carxofa de la qual hem tret tant de benefici al llarg de tot l’hivern.

Us proposo doncs, un risotto de carxofes, un plat de luxe per acomiadar un producte de luxe, i una amanida que combina elements de ple hivern, com la taronja, i d’inici de primavera com el coriandre fresc o el tomàquet.

SALUT I GAUDIU DELS BONS ALIMENTS DE TEMPORADA!!

RISOTTO DE CARXOFES I FORMATGE DE CABRA:

Ingredients:
 
-     Una ceba tendra
-     Un parell d’alls tendres
-     Quatre carxofes
-     Sal
-     Pebre
-     Un bri de farigola, de romaní, de sàlvia... o de les herbes aromàtiques que tinguem a mà
-     Una mesura d’arròs per persona
-     Mig got de vi blanc (opcional)
-     Caldo vegetal (o aigua)
-     Un bon tall de formatge una mica sec de cabra (o d’ovella)

Risotto de carxofes i formatge de cabra

Sofregim la ceba i l’all fins que quedin tous però que no agafin color, ho salpebrem i hi posem els cors de les carxofes i les herbes aromàtiques. Ho deixem coure un parell de minuts, llavors, hi tirem una mesura d’arròs per persona, una tasseta de cafè, aproximadament, (en aquest cas, s’aconsella que sigui blanc), i el vi blanc i ho sofregim tot junt un parell de minuts.

A banda tindrem el caldo vegetal o l’aigua al foc i el mantindrem calent.

El risotto, a diferència d’altres arrossos, s’ha d’anar remenant i s’hi ha de tirar el caldo de mica a mica. Primer el cobrim, remenem i quan es begui el caldo, en tornem a tirar, com a mínim ho farem tres vegades... quan estigui encara al dente (tirant a cru) i força caldós hi tirem el formatge de cabra (o d’ovella) ratllat, ho barregem bé amb l’arròs i apaguem el foc. Ho deixem reposar cinc minuts abans de servir. Ha de quedar una mica caldós i al dente.

El rissoto, normalment es fa amb un sol ingredient predominant, en aquest cas carxofes però també es pot fer, i us el recomano, de ceps, d’albergínies, d’espàrrecs, de carbassa... la fórmula seria més o menys la mateixa, i no cal posar-hi ni mantegues ni cremes de llet, com es recomana normalment a les receptes convencionals.


AMANIDA DE TARONJA, ALVOCAT I TOMÀQUET

Ingredients:

-     Qualsevol tipus de fulla verda (enciam, rúcula, canonges...)
-     Una taronja
-     Un alvocat
-     Una ceba tendra
-     Un tomàquet (els primers de la temporada)
-     Un bon bri de coriandre fresc
-     Sal
-     Vinagre balsàmic
-     Oli

Amanida de "transició"
Mata de coriandre en plena floració

 Es fa un llit amb l’enciam, o la fulla verda que hi posem. Llavors tallem la taronja, l’alvocat, la ceba tendra i el tomàquet a daus.

Fem una vinagreta amb la sal el vinagre i l’oli i s’amaneix generosament. Tallem el coriandre fresc (també s’hi pot posar, menta fresca o alfàbrega...) i el tirem per sobre de l’amanida. Jo no en tenia, però unes olives negres acabaríen d'arrodonir l'amanida, no us sembla?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada