divendres, 25 de febrer del 2011

TOFU

El tofu, podríem dir que és una una mena de formatge que s’elabora a partir de la llet de soja. És una gran font de proteïnes vegetals, per la qual cosa, juntamenent amb el seitan, resulta un bon aliment de substitució per aquells  que  volen iniciar un canvi d'alimentació i deixar de consumir exclusivament proteïnes d'orígen animal.  També conté lecitina, que ajuda a regular els nivells de colesterol. 
És d'orígen xinès i fins fa ben poc només es consumia a països orientals, on es consumeix en gran quantitat. A l'última dècada però, als països occidentals s'ha fet una gran difusió dels avantatges que representa el consum de soja, tant de llet com de tofu, per resoldre els problemes hormonals de la dones en iniciar la menopausa, això es deu als fito estrògens que conté, però, precisament per aquests components també resulta molt controvertida ja que consumida en grans quantitats pot afectar el sistema hormonal a totes les edats, per tant, com qualsevol aliment, tot i els seus avantatges, cal consumir-lo amb moderació. 
La llet de soja pot substituir perfectament la llet de vaca, no només per als que no toleren la lactosa sinó també per aquells que han optat per no consumir cap aliment d'origen animal. Amb la llet de soja (com amb altres llets vegetals) es poden preparar, salses, beixamels, postres, etc, que anirem veient mica a mica. Avui us en presento un parell.



TOFU AMB CEBA I ALGA HIJIKI
INGREDIENTS:

-        2-3 cebes
-        1 paquet de tofu
-        Un grapadet d’algues Hijiki
-        1 gra d’all
-        Pinyons
-        Julivert
-        Vi blanc (opcional)

En primer lloc posarem les algues en remull una mitja hora. Mentrestant tallarem la ceba en juliana fineta i la sofregirem amb una mica d’oli. Quan la ceba estigui confitada però abans de que agafi color, hi afegirem el tofu tallat a daus i ho saltejarem uns minuts més, llavors escorrerem les algues i les afegirem a la cassola. Ho deixarem coure uns 10 minuts més.
En un morter hi picarem l’all, el julivert i els pinyons i, si decidim posar-hi vi n’hi posarem mitja taceta.
Ho aboquem a la cassola i ho deixem fins que s’evapori l’alcohol.


MAIONESA “BASE” DE TOFU
INGREDIENTS:

-        Un bloc de tofu fresc
-        Un gra d’all
-        Un rajolí d’oli d’oliva
-        Un rajolí de tamari (o una culleradeta de miso)
-   
Esmicolarem el tofu i el batrem amb la resta d’ingredients fins que aconseguim la textura que més ens agradi.

Aquesta maionesa l’anomeno “base” perquè a partir del tofu i l’oli d'oliva, s’hi poden posar altres aliments per variar la textura i el sabor, per ex. s’hi pot posar remolatxa, que a més dóna un color vermell molt interessant, també s’hi poden posar herbes aromàtiques,  espècies, algues, etc... com sempre deixo espai per la imaginació i l’experimentació que al capdavall, és el més divertit i interessant.



4 comentaris:

  1. ei, moltissimes gràcies per tot aquest recordatori sobre el tofu.
    això m'ha donat peu a animar-me (atrevir-me) fer aquest cap de setmana unes faves amb tofu que van quedar per llepar-se els dits i part de la mà.

    ResponElimina
  2. Eiii, amic "tres" que agosarat, faves amb tofu! això està molt bé, i si és fumat, encara millor.
    S'haurà de provar. Gràcies pels teus comentaris.

    ResponElimina
  3. Hola Isabel, jo faig tofu de tant en tant i m'encanta per les seves multiples possibilitas, però no acabo de tenir-ne una opinió clara. Per exemple, nutricionalment parlant, en una dieta vegetariana podem prescindir del derivats de la soja? Encara que el tofu sigui bio, no puc evitar pensar en la sobre-explotació de la soja mundialment. Poso aquest comentari perquè m'agrada cuinar amb tofu i volia saber la teva opinió ja que sé que tens en compte questions ecològiques i socials.
    Gràcies!

    ResponElimina
  4. Sí que es pot prescindir de la soja, de fet fins fa relativament poc a les nostres latituds ni es coneixia, el que passa és, que per les sevs característiques nutricionals l'hem adaptat molts vegetarians, no obstant, com qualsevol altre aliment no se n'ha d'abusar. Jo l'acostumo a prendre un cop per setmana, com a màxim i sempre cuinat, cru resulta força indigest.

    ResponElimina