Dijous passat vam fer el taller de croquetes i hamburgueses vegetarianes. La meva intenció, com sempre en tots els meus tallers, no és la d'ensenyar una recepta concreta, sinó que a partir d'una idea inicial poder donar eines per a desenvolupar la creativitat de cadascú.
En aquest cas vam treballar l'elaboració de croquetes amb beixamel vegana
Croquetes de bolets, de seitan i d'espinacs amb panses i pinyons |
Per fer la beixamel
Ingredients:
- Una ceba (opcional)*
- Oli d'oliva
- Tres cullerades de farina
- Llet vegetal (de soja, de civada, d’arròs...)
- Sal
- Nou moscada
Picarem la ceba i la posarem a la paella amb un rajolí
d’oli, quan ja sigui tova però abans de que agafi color, hi posarem la farina,
molt a poc a poc, i l’anirem remenant perquè no faci grumolls; quan ja la
tinguem ben integrada amb l’oli i la ceba, anirem afegint la llet mica a mica i
remenarem constantment perquè no s’enganxi. Com que aquesta beixamel la volem
per fer croquetes, ha de quedar ben espessa per tant la deixarem més estona al
foc fins que vagi adquirint la consistència que volem.
* Si no hi poseu ceba, el procediment és el mateix,
s’ha d’integrar la farina amb l’oli abans de posar-hi la llet.
Per fer les croquetes:
Ingredients:
- Farina de galeta
- Ou batut
- Versió vegana: farina de cigró i aigua (per substituir l'ou i la farina de galeta)
- Oli d’oliva
La manera de fer les croquetes de beixamel sempre és la
mateixa: es barreja la beixamel amb l’ingredient que haguem triat, ho deixem
reposar fins que sigui ben fred. Quan haguem de fer les croquetes, fem la forma
amb les mans (o dues culleres si en sabeu) i les arrebossem amb ou batut i
farina de galeta, si voleu fer la versió vegana podeu substituir l’ou per una emulsió de farina
de cigró i aigua que també queda boníssim, a continuació les fregim amb força oli d’oliva.
La llista de croquetes és inacabable ja que les podeu
fer de tot allò que us permeti la vostra imaginació: de bolets, de tot tipus de
verdures (coliflor, carabassa, bledes, moniato, albergínia, carabassó...) també
les podeu fer de formatge, o tofu, si no en mengeu, de seitan o tempeh... només
caldrà que sofregiu l’ingredient en qüestió i si cal hi afegiu alguna espècie,
herba aromàtica, etc, per donar-hi un toc més personal i barrejar-ho amb la
beixamel, això sí aquesta sempre ha de ser força espessa, si no es podrien
desfer en el moment de fregir-les.
Nosaltres en el taller, de la beixamel en vam fer tres parts i cadascuna la vam barrejar amb:
- Bolets: Sofregir una ceba picada i els bolets (en aquest cas, ceps secs) que tingueu a mà.
- Seitan: Piquem el seitan amb la picadora i el sofregim amb una cebeta picada i un gra d'all picat.
- Espinacs amb panses i pinyons: Escaldem els espinacs i els sofregim amb les panses i pinyon
Van quedar totes boníssimes!!! No sé amb quina em quedaria a l'hora de triar-ne una...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada