dijous, 22 de setembre de 2011

Menú estiuenc


Com ja sabeu, els dimecres és el dia de cooperativa, (dia d'omplir la cistella) o sigui que els dijous, a casa, hi ha festa grossa: la nevera és plena de gom a gom!

Tot i que ja s'acaba, encara tenim molts dels fruits que ens dóna l'estiu. Abans de canviar de temporada, us deixo aquí un menú d'allò més estiuenc.

Sopa freda de síndria
Ingredients:
  • 1 síndria (o mitja, si és molt gran)
  • Unes rodanxetes petites de gingebre fresc (opcional)
  • Un polsim de sal
  • Un polsim de pebre
  • Un rajolí de vinagre balsàmic
  • Unes fulles de menta fresca 

Com ho fem?  Tan senzill com posar tots els ingredients a la batedora i triturar-ho. Reservem un bri de menta per decorar.

Aquesta sopa, s'aguanta un parell de dies a la nevera. Es pot menjar amb cullera, com a primer plat i, fins i tot a mitja tarda, per berenar, és un suc d'allò més bo i refrescant.
També he vist que teníem una gran quantitat de pebrots, cebes, tomàquets i carabassons i m'he dit: Faré una bona salsa de pebrots... però i què acompanyaran? Doncs aquests carabassons tan formosos que tinc, els farciré amb la salsa de pebrots i dit i fet, us ho explico:

Salsa de pebrots

Ingredients:

  • 1 ceba grossa
  • 3 grans d'all
  • 2 pebrots vermells grossos
  • 7 o 8 pebrots verds 
  • 6 tomàquets ben madurs
  • 1 bitxo (pebrot picant), (opcional) 
  • 1 gotet de vi blanc (opcional)
  • Un bon grapat de coriandre fresc tallat (es pot substituir per julivert, alfàbrega, orenga...).
Carabassons farcits

En primer lloc he tallat els alls a làmines i els he posat a la paella amb oli, a continuació he posat la ceba tallada a trossets petits, mentre s'anava fent (amb el foc molt lent) he tallat tots els pebrorts també a trossets petits.

Quan la ceba ja estava ben tova, hi he posat els pebrots i el bitxo, he tapat la paella un parell de minuts i després he deixat que s'anéssin sofregint. Mentrestant, he pelat els tomàquets (primer els he escaldat per treure'ls la pell més fàcilment), els he tret les llavors i els he tallat ben petits. 

Quan els pebrots ja començaven a agafar aquell coloret de sofregit, he afegit els tomàquets i el coriandre picat, he deixat que s'amalgamés tot plegat (uns 5 minutets) i llavors hi he tirat el gotet de vi. Ho he deixat fent xup-xup una estoneta (5 min. aprox.) i au! ho he tret del foc.

Els carabassons, els he obert longitudinalment i els he farcit amb una part del sofregit i els he posat al forn a 180º durant 20 minuts... mentrestant, he preparat una picada a base de:
  • 1 all
  • Julivert
  • Albàfrega
  • Coriandre
  • Pa ratllat
  • Un tallet de formatge d'ovella sec
He obert el forn, he tirat la picada per sobre dels carabassons i els he posat a gratinar fins que ho he vist torradet... mentrestant, he passat pel pimer tota la resta de "pebrotada" i m'ha sortit una salsa boníssima!!! I, ja veieu, n'he tirat una mica per sobre i pels costats dels carabassons... Umm, deliciós!

Com que he fet molta quantitat, m'ha sobrat salseta... potser demà faré unes hamburgueses, o unes verduretes al forn, o una quinoa especiada... uumm, ja veuré però, segur que la salseta anirà per sobre perquè està boníssima!

Ah!! I com que ja sabem que no és massa bo menjar fruita crua després dels àpats, i la part de cru ja l'hem cobert amb la síndria, he fet una compota de poma deliciosa...

Compota de poma

Ingredients:

  • Pomes vermelles (que ara són al punt)
  • 1/2 gotet de suc de poma
  • 1 cullerada de concentrat de poma
  • 1 branca de canyella
  • 1 polsim de canyella en pols
  • 1/2 cullerada d'agar-agar en pols 

He pelat les pomes i les he tallat. En una olla amb tapa gruixuda (de fet jo ho he fet amb la "hotpan"), he posat tots els ingredients junts, he tapat i ho deixat que arrenqués el bull. Ho he tingut 5 minuts amb el foc ben baix, i llavors ho he posat en el segon recipient de la hotpan durant 40 minuts perquè s'acabés de fer. Si no teniu hotpan, es deixa una mitja horeta al foc (sempre ben baix) o fins que les pomes siguin cuites. Ja veieu que a mi m'agrada trobar els trossets de poma sencerets però també es poden triturar un cop feta la compota. 

Au, no us queixareu avui, eh? Ja em direu si us ha agradat, la llàstima és que no ho puc compartir (de debò) amb vosaltres...


2 comentaris:

  1. Una delícia. Cuinat i explicat amb molt de carinyo. Així es fan les coses. Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Toni... venint d'una persona com tu, amant de la bona cuina i de l'alimentació saludable, és un gran plaer el teu comentari. Una abraçada!!

      Elimina