Algunes receptes del darrer taller de "Cuina eficient i saludable d'hivern"
Lasanya de seitan amb bolets
Crema
de castanyes:
Ingredients:
Ingredients:
- 200 gr. de castanyes seques (pilongues)
- Una ceba
- Un porro
- Un rajolí d'oli
- Sal
- Pebre
- Aigua o caldo de verdures
Posarem
les castanyes seques en remull tota la nit, mínim 10 hores, al matí les colem.
En una cassola amb un rajolí d'oli hi posem la ceba tallada
en juliana i el porro tallat a rodanxes petites. Ho salpebrem i ho deixem coure
uns minuts, llavors hi afegim les castanyes. Hi donem un parell de voltes i
seguidament hi afegim el caldo o l’aigua i ho deixem bullir uns 40-45 minuts i
ja ho podem triturar.
Lasanya de seitan amb bolets
Ingredients:
- Un paquet de seitan
- Una ceba
- Un gra d’all
- Bolets variats*
- Sal
- Pebre
- Beixamel
- Pasta de lasanya
- Formatge ratllat (opciona)
- Picada, d’all, julivert i farina de galeta (en lloc del formatge ratllat)
Preparació:
Picarem
la ceba i l’all i ho sofregirem en una cassola amb oli d’oliva, quan la
ceba ja sigui ben tova, però abans de que agafi color, hi afegirem el
seitan, tallat ben petit i ho deixarem un parell de minuts més. A
continuació hi posarem els bolets, ben nets i tallats, i ho deixarem
coure tot junt. Al final de la cocció hi posarem una o dues cullerades
de beixamel.
Si
utilitzem pasta de lasanya precuinada (sempre que sigui ecològica) no
caldrà bullir-la prèviament, només caldrà que la posem en una safata que
pugui anar al forn, on prèviament hi haurem posat un fons de beixamel, i
anar fent capes: una de pasta, una de farsa. Sempre acabarem amb una de
pasta que cobrirem amb beixamel. Llavors hi podem posar formatge
ratllat o, si som vegans, la picada d’all i julivert, i ho posem al forn
a gratinar.
*
No cal dir que els millors bolets són aquells que hem collit nosaltres
mateixos al bosc, però a falta d’aquests podem triar aquells dels quals
tinguem clara la procedència, o bé que siguin cultivats, com el xíitake,
les gírgoles, els xampinyons... això sí, que el cultiu sigui ecològic.
Per la beixamel (vegana)
Ingredients
- Una ceba
- Oli d'oliva
- Tres cullerades de farina
- Llet vegetal (de soja, de civada, d’arròs...)
- Sal
- Nou moscada
Picarem
la ceba i la posarem a la paella amb un rajolí d’oli, quan ja sigui
tova però abans de que agafi color, hi posarem la farina, molt a poc a
poc, i l’anirem remenant perquè no faci grumolls; quan ja la tinguem ben
integrada amb l’oli i la ceba, anirem afegint la llet mica a mica i
remenarem constantment perquè no s’enganxi.
Una mostra il·lustrativa del procés d'elaboració:
Una mostra il·lustrativa del procés d'elaboració:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada