dimarts, 26 d’abril del 2011

COCA DE TOMATA DE LA IAIA WALDESCA



La iaia Waldesca és la iaia de l’Olga i el Raül, els meus nebots, i mare de la Gene, la meva cunyada de qui he après tantes coses de la cuina tradicional i que no és el primer cop que esmento. La iaia Waldesca és de Castelló i té la saviesa de les dones de la seva edat. Aquests dies de vacances de setmana santa hem pogut compartir i esbrinar alguns secrets de la seva cuina, una cuina autèntica, una cuina de la terra  amb productes de la terra. A la iaia Waldesca no li agraden els espaguetis i no saps què és el tofu ni el seitan, la iaia Waldesca només coneix aquells productes que durant molts anys ha conreat amb les seves mans o ha vist conrear al voltat de casa seva. Ella fa olletes de verdures, arrossos caldosos, tombets de pataques i carxofes, bajoques amb tomata, remenat de tomateta i ou, figues albardaes, i moltes coses més... receptes totes elles heretades generació rere generació i nosaltres tenim la sort d’anar aprenent al seu costat. 

Aquests dies  hem fet pastissos dolços, la mona que l’Olga i el seu marit David, van portar a la Gala, la seva fillola... però també vam fer la famosa “coca de tomata” que la Gene sempre ens porta de Castelló i que ara nosaltres també hem après a fer.

INGREDIENTS:

Per la massa:

-     Un got (250 ml.) de llet
-     Un got d’oli
-     Un ou
-     Un rajolí de conyac
-     Farina, la que faci falta...

Farcit:

-     Un bon sofregit de ceba i all
-     Pebrot verd i pebrot roig
-     Tomata triturada (en aquesta època de conserva)
-     Ou dur



L'Olga i la iaia preparant la coca

Al sofregit de ceba i all s’hi afegeixen els pebrots i quan estiguin confitadets s’hi posa força tomata triturada. Ha de quedar com una samfaina. Es reserva.

Per fer la massa, en un bol s’hi barregen els elements líquids i el rovell de l’ou. Quan estigui tot ben emulsionat s’hi va afegint farina fins que quedi una massa consistent, que no s’enganxi als dits. Es fan dues parts, una servirà de base que estendrem a la safata de forn o llata, com diu la iaia, i hi abocarem el sofregit i l'ou dur ratllat, en aquest punt ella hi acostuma a posar tonyina però, de vegades, si la fa per nosaltres, no n’hi posa... estendrem l’altra part de la massa i cobrirem el farcit. Amb la clara l’ou ho pintarem i ho posarem al forn durant uns 30 minuts, o fins que la massa agafi color.
Us la recomano!!!

Coca acabada

 Ah!! Aquesta és la mona de la Gala que van fer l'Olga i la iaia... va quedar bé, oi?

Mona de pasqua per la Gala


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada