divendres, 29 d’abril del 2011

EL MEU AMIC PEDRO

El meu amic Pedro és un amic dels de debò. És un amic dels que t’acompanyen pel llarg camí de la vida i dels qui, al seu costat, aprens de valent. Aprens per la seva saviesa però, sobretot, aprens per la seva manera d’entendre la vida. El Pedro no explica massa, parla poc. Són els seus fets, les seves accions, la seva amistat i el seu compromís en allò que creu, que mostren com n’és d’autèntica la seva vida. 

El Pedro és un militant, un activista de la vida. Reivindica moltes coses i en rebutja moltes més. Una de les coses que rebutja són les noves tecnologies que, ell diu, allunyen les persones, generen massa energia i ens fan, encara més, individualistes,  entre altres coses... per això no utilitza l’ordinador.  Si tens la sort, però, de ser amic seu, molt sovint reps un manuscrit, fruit de les seves reflexions que et sacceja i inevitablement passa a formar part del teu aprenentatge personal.

Aquest darrer manuscrit, és tan proper a mi, a les reflexions que sovint intento fer en aquest bloc, de vegades sense èxit, que, amb el seu permís, no he pogut deixar de copiar-lo “literalment”  per compartir-lo amb tots vosaltres. Ho comparteixo i ho subscric absolutament tot i com li vaig dir a ell: M’HI APUNTO! Espero que vosaltres, si més no, hi penseu i, mica a mica, també us hi aneu apuntant.


ALIMENTACIÓN - VIDA


La “crisis alimentaria” es el hambre, la pobreza, y está encarnada en los campesinos (¡qué paradoja¡).
El hambre está en el mundo rural.
  •  ¿Será por qué la tierra no es suya
  • ¿Será por qué tienen que pagar las semillas Montsanto? … y los fertilizantes químicos?
  • Será porqué el precio para sus productos que se exportan los marcan las multinacionales?
  • Será porqué la tierra es cada vez más pobre, por practicar monocultivos?
Después de la II Guerra Mundial, la industria de guerra se transformó en industria química. Se dedicó a fabricar fertilizantes, pesticidas. Son una industria de la muerte. Contaminan alimentos, contaminan el agua.  Son el origen de las enfermedades modernas.

En Argentina, más de la mitad de la tierra cultivable se dedica a la soja (transgénica) para alimentar a nuestras vacas.

Son, por lo tanto, monocultivos. Pérdida de la biodiversidad, y hambre para ellos, pues trabajan y siembran para “nosotros” y no para cubrir sus necesidades alimentarias.

Para poder consumir nosotros “frutas tropicales”, los países y/o campesinos han de practicar el monocultivo.

Almería, que nos pilla cerca, abastece a  Carrefour y Mercadona, a costa de matar a la tierra (sobreexplotándola), a las personas (por los productos químicos, está demostrado que tienen más cáncer que en el promedio), y salarios de esclavos a los rumanos.

Este  es el “modelo” que ha implantado el capitalismo a nivel mundial.

NO EXISTE ESCASEZ DE ALIMENTOS
La mitad de los alimentos se pierden: NO LLEGAN AL CONSUMO HUMANO,  porqué:
  • Se pudren
  • No dan “el calibre”
  • No tienen “color”
  • Lo que cada cadena de alimentación tira cada día
Existe un 20% de la tierra fértil, que no se utiliza para la alimentación, sino para plantar: eucaliptus, soja…

Goldman Sachs, uno de los artífices de la crisis financiera actual, se dedica a comprar tierras fértiles y cosechas (guardando cosechas, puede subir su precio). Además, ha introducido los alimentos en el circuito especulativo; desde la bolsa de valores alimentarios en Chicago, sobre el grano, hasta, incluso llegar a ofrecer productos alimentarios como fondos de inversión (grano, café). Aquí, lo “ofrece” como valor seguro y rentable la “Caixa de Catalunya”.

Todo ello conlleva, precios arbitrarios, y especulativos.

¡Se han dado cuenta que la tierra fértil es finita, como el petróleo!

Además, de esos fondos, China prácticamente está comprando países enteros en África, para su alimentación.

En todo este tinglado participan los fondos de pensiones de EEUU, como de aquí, ¡OJO!

En España, sólo el 3% de la población se dedica a la agricultura. Hace años, se nos explicaba que la pirámide estaba formada por una base amplia de “campo” agricultura y trabajadores. En medio estaba el sector industrial, y arriba como punta final el sector servicios.

Ahora la pirámide está invertida, por lo que geométricamente es imposible que la pirámide se aguante. De ahí se extrae que somos dependientes y no soberanos en relación a lo básico: la alimentación.

En los países empobrecidos, los campesinos están levantándose. Vuelven a reivindicar la tierra como fuente de vida y espiritualidad, además de incorporar una organización no capitalista.

En el sistema actual sólo se benefician las multinacionales.
La industria alimentaria no está concebida para alimentar, sino para hacer negocio.

La industria alimentaria, debido al monocultivo y la sobreexplotación de la tierra fértil, utiliza (y despilfarra) el 70% del agua dulce.

Los campesinos, a través de sus “resistencias”, Vía Campesina, Zapatistas… han puesto de relieve que no existen dos tipos de agricultura: Norte y Sur, sino entre dos vías, dos opciones, dos alternativas: la seguridad alimentaria (invento de la ONU: que Occidente tenga alimentos garantizados) o la soberanía alimentaria (cada país decide su propia agricultura y su propia alimentación).

Desde la rebeldía, Vía Campesina, ocupan tierras, y no solo eso. Están creando universidades. Los campesinos están recuperando la tierra (no monocultivos), las semillas (no las de Monsanto que se han de pagar… y claro también sus fertilizantes), y la sabiduría, la espiritualidad.

Los campesinos, en definitiva, plantan y siembran la tierra no para la exportación, sino para su alimentación, y en todo caso, el excedente para la exportación.

Con su noción de soberanía alimentaria, ponen en cuestión, a futuro, nuestro modelo occidental de alimentación, consumo y nuestra visión-relación con la tierra (que es un objeto: “fer costellades”).

Nosotros podemos apostar por la vida y unirnos a su proyecto de soberanía alimentaria, que en definitiva es una defensa de la vida, de la tierra.

¿Cómo? De múltiples maneras y formas. Pero algunas se pueden sugerir: Desarrollando estrategias de resistencias y de no colaboración, siguiendo a Gandhi y otros, y también apertura para aprender, para dejarnos sorprender.

Este concepto, es más importante, que el qué. Es desarrollar la rebeldía pacífica y de no cooperación. Es hermanarnos con los campesinos de Vía Campesina.

Nos obligará a cambiar, a aprender. Nos obligará a dejarnos enseñar. Es un camino.

Antes de enumerar el cómo, una pequeña reflexión:
  • En los países empobrecidos, los campesinos sobre todo, dedican entre el 80 y el 85% de su “dinero” para la alimentación.
  • En los países ricos (nosotros) se dedica el 25%
Ello nos puede llevar a una reflexión, como mínimo: no haría falta trabajar tanto tiempo, lo que redundaría en redefinir la estructura nuestra del gasto. Tenemos o disponemos de un excedente excesivo, que tiene que ver con el precio que pagamos por los alimentos a los campesinos.

Tenemos una estructura de gasto enferma y tóxica, además de injusta.

EL CÓMO: DESDE LA REBELDÍA, LA COHERENCIA Y EL FLUJO ESPIRITUAL CON LOS CAMPESINOS:

-        Comprando solo, productos de temporada del país en que vivimos.
La tierra no da de todo, en todo momento. Tiene sus ciclos, su ritmo. Está ligada al sol, a la lluvia, la luna.
Comeríamos mejor, y de otra manera.
Cada estación requiere una alimentación distinta y diferente.

-        Comprando solo, productos de cercanía.
Favorecemos a los productores locales. El dinero se quedará cerca. Se logrará menos gasto energético y menos contaminación.

-        Antes de comer, dar gracias por los alimentos. Un momento de silencio.

Estas tres cosas iniciales, pueden ser un buen inicio.

Puede haber más actos, de resistencia, que sólo a modo de enunciado se detallan:

·    No comprar productos tropicales. Como opción, por no colaborar con el gasto energético y no colaborar en los monocultivos que imponemos a los empobrecidos. Además este tipo de productos estresan a nuestro genoma.

·        - Comer menos. NO LO NECESITAMOS, NO LO GASTAMOS.

·       - Realizar ayunos, como forma de solidaridad y de “limpieza” del organismo. En todas las tradiciones religiosas y/o espirituales lo tienen incorporado.

·       - Iniciar el camino del menor consumo de carne, o su supresión. La proteína animal, no es necesaria ¡se puede sustituir por la proteína vegetal! La mayoría de la población mundial no puede consumir carne. Además, con todo lo que se necesita de cereal para alimentar a una vaca, pueden comer multitud de personas. Incluso incorporamos una vertiente más espiritual de respeto a la vida; no ejercer la violencia con los animales.

·       -  Constituirse o hacerse socio de cooperativas de consumo ecológico. Incorporamos una alimentación respetuosa con la vida, además de aportar por la propiedad colectiva, frente a la privada. Incorporamos el beneficio social, frente al interés o negocio individual.

·       - Dejar de comprar en los grandes centros de alimentación. Centros monopolistas. Centros de derroche de energía, plásticos…

·       - No invirtiendo en productos financieros como los que ofrece Caixa de Catalunya, que especulan con los alimentos (grano, café…)

·       Muchos pueden considerar que este camino, es más caro. Posiblemente. Muchos de nosotros aportamos algún dinero a entidades solidarias. Podemos emplear este dinero, en este circuito de vida alimentario.

Para acabar, y sin ánimo de ser exhaustivo, podemos ejercer la rebeldía, la resistencia en otros apartados de nuestra vida:
-        Si los bancos y cajas son los que han provocado este saqueo ¿Por qué darles aún confianza? Existen alternativas viables: Triodos Bank, Coop’57, Oikocredit, Fiare…
-        Si la prensa que existe es conservadora ¿Por qué comprarla? No comprándola, haciéndoles boicot, les castigamos. Existen alternativas: Diagonal, Le monde diplomatic, Internet.
-        Objeción fiscal…
Podemos iniciar un camino de transformación, de equidad, de justicia y por mantener la vida, para generaciones futuras.
¿TE APUNTAS?

Autor: Pedro Manrique Miranda

dimarts, 26 d’abril del 2011

COCA DE TOMATA DE LA IAIA WALDESCA



La iaia Waldesca és la iaia de l’Olga i el Raül, els meus nebots, i mare de la Gene, la meva cunyada de qui he après tantes coses de la cuina tradicional i que no és el primer cop que esmento. La iaia Waldesca és de Castelló i té la saviesa de les dones de la seva edat. Aquests dies de vacances de setmana santa hem pogut compartir i esbrinar alguns secrets de la seva cuina, una cuina autèntica, una cuina de la terra  amb productes de la terra. A la iaia Waldesca no li agraden els espaguetis i no saps què és el tofu ni el seitan, la iaia Waldesca només coneix aquells productes que durant molts anys ha conreat amb les seves mans o ha vist conrear al voltat de casa seva. Ella fa olletes de verdures, arrossos caldosos, tombets de pataques i carxofes, bajoques amb tomata, remenat de tomateta i ou, figues albardaes, i moltes coses més... receptes totes elles heretades generació rere generació i nosaltres tenim la sort d’anar aprenent al seu costat. 

Aquests dies  hem fet pastissos dolços, la mona que l’Olga i el seu marit David, van portar a la Gala, la seva fillola... però també vam fer la famosa “coca de tomata” que la Gene sempre ens porta de Castelló i que ara nosaltres també hem après a fer.

INGREDIENTS:

Per la massa:

-     Un got (250 ml.) de llet
-     Un got d’oli
-     Un ou
-     Un rajolí de conyac
-     Farina, la que faci falta...

Farcit:

-     Un bon sofregit de ceba i all
-     Pebrot verd i pebrot roig
-     Tomata triturada (en aquesta època de conserva)
-     Ou dur



L'Olga i la iaia preparant la coca

Al sofregit de ceba i all s’hi afegeixen els pebrots i quan estiguin confitadets s’hi posa força tomata triturada. Ha de quedar com una samfaina. Es reserva.

Per fer la massa, en un bol s’hi barregen els elements líquids i el rovell de l’ou. Quan estigui tot ben emulsionat s’hi va afegint farina fins que quedi una massa consistent, que no s’enganxi als dits. Es fan dues parts, una servirà de base que estendrem a la safata de forn o llata, com diu la iaia, i hi abocarem el sofregit i l'ou dur ratllat, en aquest punt ella hi acostuma a posar tonyina però, de vegades, si la fa per nosaltres, no n’hi posa... estendrem l’altra part de la massa i cobrirem el farcit. Amb la clara l’ou ho pintarem i ho posarem al forn durant uns 30 minuts, o fins que la massa agafi color.
Us la recomano!!!

Coca acabada

 Ah!! Aquesta és la mona de la Gala que van fer l'Olga i la iaia... va quedar bé, oi?

Mona de pasqua per la Gala


dijous, 14 d’abril del 2011

El meu herbari


Aromateràpia

Segur que en llegir aquest mot us ha vingut al cap la utilització  d'olis essencials, extrets de les plantes, per fer massatges o per aplicar en moments determinats per aconseguir un benefici determinat. I no us equivoqueu, però podem aplicar l’aromateràpia, també a casa nostra.

Diuen que tots nosaltres tenim els cinc sentits (i de vegades un sisè...) desenvolupats de manera molt diferent. És gairebé impossible que tots tinguem el mateix grau de sensibilitat en tots ells. Hi ha qui té molt bona vista, i no en sentit figurat precisament, per percebre en detall els paisatges més llunyans. Hi ha qui sent el vol d’una mosca en mig d’un gran terrabastall o qui, només palpant, rep l’energia que desprèn un cos viu i fins i tot la transforma... També hi ha qui tasta la vida a través del paladar, i finalment hi ha qui la percep, en gran mesura, a través de les olors. El "sisè sentit" el deixarem... seria massa complicat...

No us explicaré el grau ni l’ordre dels meus “sis” sentits, només us en parlaré de dos: la vista, que em fa veure la vida a molt curta distància, però intensament, no us penseu! i l’olfacte que me la mostra en tota la seva extensió. 

La percepció física de la vida, en el meu cas, es podria resumir en: aromes i, com deia en Tísner, en “olors de pudoretes”. 
 

Aquelles olors tan agradables, fruits de la síntesi de diversos productes químics, que oloritzen l’Univers i que ajuden a empobrir i malmetre el medi ambient en gran mesura:  perfums, colònies, suavitzants, netejadors, ambientadors i tot un llarg etcètera, són un greu trastorn pel meu pobre sentit olfactiu i repercuteix directament en el meu benestar físic i anímic.

Tindrà tot això alguna cosa a veure amb el meu plantejament holístic de la salut i de la vida en general? Serà que el meu organisme no percep les olors sintètiques com una aroma sinó com una agressió? I serà que les aromes naturals, de plantes i dels seus olis essencials, m’apassionen i tenen un impacte extraordinàriament beneficiós en el meu cos i en la meva ment?

Com que estic gairebé segura de les respostes a aquestes preguntes, intento envoltar-me de fragàncies naturals que compensin les agressions olorístiques a les que tots estem exposats, gairebé les vint-i-quatre hores del dia.

Què és, bàsicament, per mi l’aromateràpia? Doncs poder ensumar, tan sovint com sigui possible,  les fragàncies naturals de les plantes aromàtiques  i gaudir dels efectes beneficiosos que se'n desprenen. No és cap luxe, no us penseu, tot i que reconec que disposar d’una terrassa a Barcelona és un privilegi, tothom pot tenir plantetes a casa, fins i tot a l’interior, si no es disposa de balcons ni de terrasses.

Aquest és meu herbari. Comença a arrencar amb força...

dilluns, 11 d’abril del 2011

Entrevista a l'Extraradi de COM Radio

En Jordi Cortinas, de la COM, em va trucar. Havia viatjat pel meu bloc i semblava interessat en dedicar una petita part del programa Extraradi de divendres, a fer-me una entrevista. Com he fet altres vegades, quan m'ho han demanat, els vaig dir que sí, que tot el que sigui donar a conèixer el model de nutrició que proposo, em semblava bona idea.

L'Olga Vallejo ja m'havia entrevistat fa un parell o tres d’anys, per parlar de menús alternatius durant les festes de Nadal, en aquella ocasió,  recordo, vam presentar unes receptes especials per a dies especials. 

Divendres vam parlar de moltes coses que surten al bloc, massa coses potser, xerro massa!! M'he de proposar fer més silencis... el que passa és que el tema m'apassiona i sovint m'embalo...

Olga, Àlex, tots dos em vàreu fer sentir com a casa, fins la propera!!

Aquí teniu el podcast. 


Extraradi amb Olga Vallejo 

divendres, 8 d’abril del 2011

Cooperatives de consumidors, entre la moda i el comerç alternatiu

Fa uns dies la Xarxa de televisions locals, CRÈDIT, va fer un reportatge sobre les cooperatives i va seguir en Martí, el nostre productor, des del camp fins a Cydonia. Aquest és el reportatge:

L’agricultura ecològica té un notable potencial de creixement a Catalunya. El recorregut fins a situar-se en quotes de consum europees és encara llarg. Les cooperatives de consumidors són una de les vies de sortida per als productors. És una via en expansió, a l’aixopluc d’un interès per consumir productes amb més garanties de salut i per apostar per formes de comerç alternatiu amb una interlocució directe entre productor i consumidor. En aquest reportatge, veiem la relació entre una cooperativa de pagesos del Maresme i una de consumidors del barri del Poble Nou, a Barcelona.

AQUEST ÉS L'ENLLAÇ PER VEURE EL VIDEO: 

Cooperatives de consumidors, entre la moda i el comerç alternatiu

dijous, 7 d’abril del 2011

Croquetes de bulgur

Què és el bulgur?

En realitat el bulgur en sí mateix no és un cereal, és una barreja de diferents tipus de blat, afortunadament acostumen a ser espècies tradicionals, que s’han deixat en remull unes hores per després coure’ls parcialment, aixafar-los i finalment deixar-los assecar abans de consumir.

El bulgur és present a gairebé tots els països del món, però, sobretot, als països de l’est de la mediterrània  forma part de molts dels plats tradicionals. Per ex. és l’ingredient principal del famós tabulé, tot i que sovint per desconeixença, a casa nostra utilitzem el cuscús, és el bulgur el principal protagonista.

Si bé el gra del bulgur ha estat gairebé cuit, aixafat i assecat, conserva íntegre el germen, per això es pot dir que és integral.

Com tots els cereals és especialment recomanat pel seu valor energètic, la seva fibra i les seves proteïnes, així com els minerals, especialment ferro.

CROQUETES DE BULGUR

Ahir la Sílvia, alumna i col·laboradora Rene+que electrodomestics del curs de cuina que estem fem a Ciutat Vella, va voler que m’endugués una mica de bulgur que havia bullit perquè en tenia massa i no sabia què fer-ne. Li vaig dir que faria croquetes i heus ací el resultat!


Sofregit i bulgur





Croquetes

Ingredients:
-     Bulgur bullit
-     Ceba
-     All tendre
-     Un grapadet d’algues hijiki
-     Espècies (al gust)
-     Llavors/fruits secs
-     ...
-     1 ou
-     Farina de galeta

Es fa un sofregit amb la ceba, el porro i l’all tendre i a continuació s’hi posa el que tinguem en aquell moment o ens vingui de gust (algues, pastanaga ratllada, verduretes tallades petitones, fruits secs, etc.). Quan el sofregit estigui ben confitat hi afegim el bulgur bullit i ho barregem bé.

Donem forma de croquetes i les arrebossem amb ou batut i farina de galeta. Les fregim amb abundant oli.

Les croquetes de cereals també es poden fer al forn, de fet d’aquesta manera ens estalviem el fregit i tot el que comporta, de tota manera unes croquetes ben bones com aquestes, de tant en tant, no fan cap mal, només hem de procurar que l’oli (sempre d’oliva verge extra de primera pressió en fred) mai agafi prou temperatura perquè arribi a fumejar.