dilluns, 20 d’octubre de 2014

Embotits vegetals

Dijous passat, primera parada del "Viatge nutritiu pels ingredients" vam treballar algunes de les proteïnes vegetals i vam elaborar uns embotits molt interessants.

L'any passat vam aprendre a fer el seitan a casa i ara hem volgut anar una mica més enllà enriquint amb altres sabors i una textura diferent, la massa que coneixem com a seitan.

La diferència, entre altres coses, rau en el fet que emboliquem, és a dir, embotim el gluten per donar-li la forma clàssica dels embotits.

Els podem tallar ben finets i utilitzar per fer entrepans, com aperitius, o com acompanyants d'un plat de llegums, verdures, etc.

Embotits de: a) pebre fumat (pimentón de la vera) b) comí, cúrcuma i curri  c) all, julivert, panses i pinyons
  

Ingredients:

2 tasses de gluten (250 gr.)
1 tassa de farina de galeta
2 tasses d’aigua
2 cullerades de tamari
1 cullerada de sal
Paper film*

A més, a més, s’hi pot afegir:

Opció a:

1 cullerada de pebre vermell
1 cullerada de “pimentón de la vera” (pebre vermell fumat)

Opció b:

1 cullerada de comí mòlt
1 cullerada de curri
1 cullerada de cúrcuma


Opció c:

All i julivert ben picat
Panes i pinyons


En un bol hi posarem tots els ingredients secs, inclosos el que triem de cada opció, i, mica a mica, anirem afegint l’aigua i el tamari, llavors ho estendrem a sobre de paper “film” i l’enrotllarem per embotir-ho bé. Un cop ben  embolicat, punxarem el film amb un escuradents i ho farem coure amb aigua bullent, un mínim d’una hora.
No convé que l’embotit sigui molt gruixut perquè llavors costa més de coure per dins i podria donar una textura gomosa que no interessa.
 

Gluten i farina de galeta

Treballant la massa
Embotint

Bullint els embotits

També podeu "tunejar" els vostres embotits,  amb espècies, algues, fruits secs...


*A molts de vosaltres us sorprendrà que utilitzem "paper film" per a coure, i si és així, és que sou persones conscients i sensibilitzades en el fet de que el plàstic és nociu per a la salut i encara ho és molt més si l'utilitzem per embolicar aliments i, a sobre, els bullim. 

Els "films" que trobem als supermercats estan fets amb plàstic convencional a base de polietilè.  A diferència d'aquest, el que vam utilitzar és oxo-degradable i no té ni ftalats (un potent tòxic que pot produir seriosos problemes de salut) ni bisfenol, present a tots els plàstics i que és altament cancerígen, sobretot si s'escalfa. D'aquí la gran recomanació de no escalfar mai els biberons dels nadons al microones.

Aquest film no és fàcil de trobar, us deixo l'enllaç d'una botiga "on line" de Navarra Ekodenda que el tenen. Potser podríeu animar al vostre botiguer de confiança a que el tingui.

Fotos de Sílvia Ferrer




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada