dilluns, 29 d’abril del 2013

Pastís de xocolata, sense xocolata

Pastís amb "xocolata" de garrofa
Recordo quan era petita i anava a passar algun cap de setmana a casa dels meus tiets del Prat de Llobregat. Ara, el Prat és a tocar de Barcelona però llavors em semblava que me'n anava a la fi del món. D'això fa prop de cinquanta anys, quan de l'aeroport en dèiem "camp d'aviació" i aquest estava envoltat de camps de carxoferes i d'hortalisses de tota mena, no com ara, que els pocs camps de cultiu que queden, estan envoltats de pistes d'aterratge i  amenaçats constantment de ser engolits pel "progrés"
Entre moltes altres coses, recordo, com si fos ara, l'olor dels garrofers i de la garrofa. M'agradava tant que me n'omplia les butxaques i les anava rosegant tot el dia.
Els tiets em deien que les garrofes eren pels animals i que no en mengés tantes que em farien mal, però la meva mare m'explicava que durant la guerra amb la farina de garrofes es feia xocolata. No recordo haver-ne menjat mai d'aquesta xocolata quan era petita, però quan vaig començar a introduir-me en el naturisme vaig poder comprovar que amb la farina de garrofa es poden fer moltes coses bones.
Fa un parell de setmanes, vam estar "passejant" per la comarca de l'Alt Camp i en una de les cooperatives de productes de la terra, vaig trobar unes bossetes que hi deia: "farina de garrofa" i no me'n vaig poder estar, en vaig comprar un parell i com que tenia previst fer la presentació del llibre a la Biblioteca de Sta. Coloma de Cervelló, vaig pensar que prepararia un pastís com si fos de xocolata. El resultat va ser molt bo, va agradar molt a tothom i va sorprendre la seva aparença, ja que talment semblava de xocolata. Vaig pensar que l'havia de tornar a fer i explicar-vos-ho.
Doncs bé, avui com que ha plogut tot el dia i no hem sortit de casa (de tant en tant m'encanten aquests dies), he decidit tornar a fer el pastís de "xocolata sense xocolata".
Us l'explico:
Ingredients:
  • Una mida de llet de civada (o qualsevol altra llet vegetal)
  • Dues mides de sucre integral (panela)
  • Una mida d'oli d'oliva
  • Dues mides de farina integral d'espelta
  • Una mida de farina de garrofa
  • Un sobre de llevat natural, sense fosfats
  • 4 ous
  • La pell ratllada d'una taronja
  • Una cullerada de canyella en pols
  • Mitja culleradeta de clau en pols (opcional)
Una mida pot ser la d'una tassa o la d'un iogurt petit

Preparació:
En un bol hi posem els rovells d'ou, el sucre, l'oli, les farines, el llevat, la pela de taronja, les espècies i la llet de civada i ho barrejarem tot fins que quedi ben homogeni. Les farines cal que les tamisem (es pot fer amb un colador de forat petit). A banda, batrem les clares d'ou a punt de neu, es pot fer amb la batedora del "pimer", això ens ajudarà a que el pastís ens pugi més, i les afegirem a la resta d'ingredients,  amb molta cura perquè no perdin l'oxigenació. Ho posarem en un motlle i l'enfornarem a 180º durant 30-35 minuts (per saber si està cuit podem punxar la massa amb un escuradents i si surt sec i net és que la massa ja és al punt)
Pastís de "xocolata" de garrofa 

La farina de garrofa no té tants greixos ni calories com el cacau i no té els efectes estimulants que té aquest i té una dolçor natural que no té el cacau, per això és una bona opció per als més petits, també té més proteïnes i minerals i és digereix millor.

diumenge, 28 d’abril del 2013

Taller d'hamburgueses vegetals

El proper dissabte 4 de maig, la Xarxa de consum solidari i "Viatge nutritiu" hem organitzat un taller per aprendre a fer tot tipus d'hamburgueses vegetals. En farem de llegums, de cereals, amb tofu, fruits secs, etc. totes boníssimes i molt fàcils de preparar.
 
 
 
 
Dissabte d'11 a 14 h. a Xarxantoni. Per inscriure't has d'enviar un correu a activitatsxcs@gmail.com
 

divendres, 26 d’abril del 2013

Paella vegetariana al foc de llenya

Dissabte passat, una bona colla d'amics de Cydonia, vam fer una sortida a la Garrotxa i a més de passejar per entremig d'alzinars, fagedes i rouredes i gaudir de la companyia mútua, en Carlos ens va preparar una paella vegetariana digna de qualsevol "gran xef".
 
Paella vegetariana al foc de llenya

En Carlos és un expert en fer paelles per a colles, però no n'havia fet mai cap de vegetariana i estava una mica espantat... oi, Carlos?  Jo el vaig animar perquè estava segura que se'n sortiria. Vam acordar els ingredients, ell em demanava pebrots i jo li deia que no, que encara no era època i que faríem una paella de primavera, però el veia tan preocupat que finalment li vaig proposar de posar-ne "del piquillo" de Cal Valls, en conserva però ecològic, i la resta... doncs el que ens arribava de la nostra cistella ecològica, va arrufar el nas però ho va acceptar.

Com no podia ser d'una altra manera va quedar boníssima i, personalment, vaig aprendre una manera diferent de fer paelles, per exemple, el Carlos fa el caldo amb les verdures directament a la paella i després hi tira l'arròs... jo no ho havia vist mai fer així, però el resultat va ser excel·lent.
 
Aquí teniu la recepta i el reportatge fotogràfic que va fer el Lisardo.
 
 

Ingredients:

  • Carabassó
  • Carxofes
  • Faves tendres
  • Pèsols tendres
  • Pastanagues
  • Pebrot vermell (en conserva)
  • Tomàquet sencer (en conserva)
  • Arròs
  • Aigua
  • Sal
  • Safrà
  • Picada d’all i julivert
  • Un grapat d’alga nori (en flocs)


Preparació:

Tallem les verdures (al gust) i les posem a la paella amb un fons d’oli d’oliva. Les saltegem fins que estiguin ben confitades, llavors hi afegim aigua fins que les cobreixin i ho deixem coure una bona estona per fer el “caldo” que ens courà l’arròs. Quan el caldo ja estigui preparat, hi afegim l’arròs, el safrà i la picada i deixem que es cogui l’arròs. En acabar, hi tirem els flocs d’alga nori i deixem reposar (tapada) la paella.

Preparant la base amb un bon raig d'oli d'oliva

Saltejant totes les verdures

Afegint l'aigua per preparar el caldo

Fent-se el caldo amb les verdures sofregides

El foc, fent la seva tasca...
Afegint-hi l'arròs

Fent-se l'arròs
La paella acabada amb les algues nori per sobre

Repartint el "botí"

Esperant torn...

Paint la paella...

dijous, 18 d’abril del 2013

Crema de pastanaga i taronja



 
 
INGREDIENTS
  • Pastanagues
  • Ceba
  • Porro
  • Oli
  • Sal
  • Pebre
  • El suc d’una taronja
  • Pell de taronja picada


 
 
 
 
 
 
En una cassola hi posem un rajolí d’oli per sofregir la ceba i el porro, a continuació hi aboquem les pastanagues tallades i les hi deixem un parell de minuts. Llavors ho cobrim d’aigua i ho fem bullir uns 10 minuts, o fins que les pastanagues estiguin toves. Ho triturem i hi aboquem el suc d’una taronja.

 
En el moment de servir tirem la pell de la taronja picada per sobre.


La pell de la taronja, sempre que sigui ecològica, la podem deixar assecar i triturar amb un molinet elèctric i desar en un pot de vidre, assegurant-nos que no tingui gens d’humitat. Serveix per aromatitzar sopes, amanides, guisats, compotes etc. Si no en tenim de seca la podem utilitzar fresca i consumir-la al moment.

 

 

 

dimarts, 16 d’abril del 2013

Amanida de bulgur amb espinacs frescos i vinagreta de cítrics amb herbes aromàtiques i flors de sàlvia


Ingredients:

  • Una tassa de bulgur bullit (o qualsevol altre cereal)
  • Un grapat d’espinacs crus
  • Mig alvocat
  • Mitja ceba tendra
  • Maduixes o qualsevol fruita de temporada
  • Nous crues

Gelatina de fruita (opcional)

Per la vinagreta:
  • El suc de mitja  taronja
  • El suc de mitja llimona
  • Una cullerada de menta fresca
  • Una cullerada de coriandre fresc
  • Una cullerada de julivert fresc
  • Una cullerada d’oli d’oliva
  • Un polsim de sal o tamari
  • Flors de sàlvia
En un bol hi posarem, en primer lloc, el bulgur bullit. A continuació hi anirem afegint, per aquest ordre, la ceba tallada ben petita, els espinacs tallats a tires ben fines, l’alvocat tallat a daus petits, la fruita que tinguem a mà, tallada be n petita i, si en tenim, tallets petits de gelatina de fruita feta amb agar agar (veieu receptes en aquest mateix bloc),per acabar les nous crues (o fruit sec que tinguem)
Per fer la vinagreta, tallarem les herbes petites (tret de les flors de sàlvia) però sense que arribin a posar-se negres, llavors les barrejarem amb la resta d’ingredients.
Tirarem la vinagreta per sobre i decorarem amb les flors de sàlvia.
Una amanida refrescant i plena de vida!

dilluns, 15 d’abril del 2013

Concurs de receptes

Els amics del "Mercat de Pagès de Sta. Coloma de Cervelló" m'han fet arribar aquesta notícia que em plau compartir amb tots vosaltres:
 
"El proper dissabte dia 20 a la Colònia Güell, tindrà lloc un concurs culinari on l’ ingredient principal de les receptes serà la carxofa.

Els participants han de cuinar un plat (ja preparat) tenint en compte que aquest serà degustat pels jutges i els possibles assistents. Es valorarà quin és el paper que juga la carxofa, l'innovador que sigui el plat i el seu sabor.

El lliurament del plat es realitzarà a la Colònia Güell (Parc el Camet) entre les 10 - 10:30 del matí i els jutges i assistents començaran la degustació a les 11 del matí.


Els 3 guanyadors rebran una gran cistella de productes frescos i artesanals (embotits, vins, verdures, etc.) A més d'un sopar per a dos".

Us hi esperem!!!!! 



Per més informació
Mail: mercatcg@gmail.com (enviar recepta abans del dijous 18 d'abril - per validar)
Facebook: Mercat de Pagès de la Colònia Güell


diumenge, 7 d’abril del 2013

Presentació "Viatge nutritiu" a Sta. Coloma de Cervelló


Aquesta setmana se'ns gira feina!

Dijous: "Taller de cuina eficient i saludable de Primavera"  a René

Divendres: Presentació del llibre "Viatge nutritiu" a la Biblioteca Pilarín Bayés de Sta. Coloma de Cervelló.

Hi haurà una xerrada-col·loqui al voltant de l'alimentació agroecològica, i en acabar, un tastet de dolços integrals.


 
 
Més informació aquí.
 
Us hi esperem, esteu tots convidats!


dijous, 4 d’abril del 2013

Taller cuina eficient i saludable de Primavera



El proper dijous, 11 d'abril de 19-21 h.


Un menú complet:


Amanida primavera amb fruita de temporada

 Tempeh macerat amb verdures primerenques

 Pasta d’espelta amb salsa bolonyesa vegana

 Maduixes al pebre
 
 
Encara queden places! Si t'hi vols apuntar ho pots fer aquí